http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

03/14 

03/14 

KONST/KONSTHANTVERK VAR GÅR EGENTLIGEN GRÄNSEN?

Skulptrisen Yvonne Nimar arbetar med bara händer i stengodlera med mycket cahmotte i. Men hon arbetar också i sten, papper, brons och diverse materialblandningar.

 

NORDISK UTFLYKT, FORTS

De visar på mångfalden, nyskapndet och kvaliteten på andra sidan kölen, i det norska liksom i det danska glaset kan man märka hur ramarna sprängs och hur glaset numera är en lika självklar del av samtdiskonsten som det är en vital ingrediens i konsthantverket. Och även när det gäller den norska glaskonsten är det ingen större idé att söka regionala eller nationella särdrag. Den tiden är nog förbi, om den någonsin funnits.

 

HON ÄR LIKA VÄLUTBILDAD SOM HON ÄR BEGÅVAD, SARA BORGEGÅRD ÄLGÅ

Inte nog med att hon tillbringat många år på flertalet svenska konstskolor. Hon har också varit lärling hos Sebastian Schildt. Hon tillverkar smycken av järnplåt och är en flitig utställare i Sverige och utrikes.

 

ARVIKA KONSTHANTVERKARE ÄR ÄLDST I SVERIGE

Skylten hänger kvar på samma hus sedan mer än 90 år tillbaka, inte så mycket tycks ha ändrat sig de senaste 30 åren, kanske är det deras styrka, igenkännadets glädje eller villkoren i en konseravativ men välvillig småstad.


I DEN LILLA HÄLSINGSKA BYN ISTE LEVER TRÄSLÖJDAREN ÅKE PALMQUIST EN AV SVERIGES FRÄMSTA TRÄKONSTNÄRER

Men Åke ryggar för att kalla sig konstnär. Hantverkare/slöjdare är begrepp som han tycker passar bättre. När vi envisas med att kalla honom konstnär, suckar han uppgivet. Det började med att "jag var väldigt duktig i slöjd, så jag fick stort a i slöjd, det enda storra a jag haft i hela mitt liv.

 

INGRID SCHÖNBORG ARBETAR MEST I TEXTIL

På Hjälsbo säteri i Borgunda utanför Skövde har före detta mjölkbonden Ingegerd Schönborg sin textilatelje. Men textil och textil... Hon arbetar egentligen i vilka material som helst men då med textila förtecken.