http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

3-4/13 

                                                  3-4/13 

 

GRATTIS BERTIL VALLIEN

Den kanske den internationellt mest kände glaskonstnären, började som keramiker. Men snart nog övergick han till glaset och sedan dess har han mer eller mindre bott i hyttan enligt honom själv. Det är inte bara konstglaset som gjort honom känd, brukföremålen är minst lika kända och omtyckta.

 

THIS IS MAGIC

Hertha Hillfon debuterade 1958 och satte omedelbart avtryck i den keramiska världen, en kritiker skrev att "det var vildkatten Hertha Hillfon som smugit sig in bland kermikerens hemeliner". Med andra ord en förnyare av svensk kermisk konst och kanske den enda av verklig btydelse på den internationella arenana. Den 15 mars 2014 invigs på Porslinsmuseet i Gustavsberg en minnesutställning.

 

JAG ÄR UTE FÖR ATT ROA MIG

Gertrud Båge var en av de första konsthantverkare vi lärde känna i denna tidskrift. Det var nummer 2/2004. Sedan dess har hon gått fler steg framåt och arbetar numer mycket med den svåra tekniken terra sigillata.

 

DE MONUMENTALA GOBELÄNGERNAS MÄSTARINNA

Annika Ekdahl är en av våra mest kända textilkonstnärer, även internationellt. Hon är född 1955, och ehnnes väg till textilkonsten var väl inte alldeles självklar. Hon studerade nämligen både balett och musik innan hon slutligen blev textilkonstnär.


EN GLIMRANDE FÅGEL

Särskilt två kategorier svenska konsthantverkare har stuckit fram hakan världen över, den ena glaskonstnärerna, den andra silversmederna Lars Håkansson tillhör den sistnämnda kategorin. Han lånar ofta metoder och tekniker från andra hantverkare. Så har han exempelvis likt takläggare använt falsning för att foga samman silverplåtar.

 

HON BAR ALDRIG SMYCKEN TY HENNES KLÄNNING VAR NOG

Under senare år har det alltmer blivit så att konsthantverkare börjat arbeta utan gränsen mellan de olika materialen. Ultrakonservativa som vi av födsel och ohejdad vana är har vi ställt oss lite frågande till meningen med detta men måste ändå trots då kongenitala läggning ställa oss i stum beundran inför Johanna Törnqvists makalösa arbeten.