http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

1-2/14 

                                                1-2/14

SÅ ARBETAR EN RIKTIG SNIDARE

Skulptören Åke Persson arbetar i Axel Peterssons efterföld. Till skillnad från Döderhultarn karikerar han icke, hånar icke, blygs icke, skräms icke, utan besitter en ömsint vördnad för sina objekt. Den handlar till större delen om porträttbilder i helfigur.

 

SKÖNHET I OLIKA FORMER

Textilkonstnären Ulrika Berge har utvecklat sin egen teknik för tredimensionella textila broderier som skulptur. Skönheten är en viktig del i hennes skapande. Hon arbetar med ett skönhetsbegrepp där det trassliga och tilltusade också är viktigt.

 

JAG VILL ATT MINA SKULPTURER OCKSÅ SKA VARA VACKRA

Hanna Järlehed Hyving arbetar med en vit lera och gärna med transparenta glasyrer. Hon kan inte släppa estetiken även om hon skulle vilja. Hon har svårt att släppa från sig föremål som inte är vackra.

 

EN GRÄNSÖVERSKRIDANDE RESA

Pamela Wilson förenar textil och silversmide i ovanliga kombinationer som suddar ut gränserna mellan materialen-korvskinn, metalltråd, plast, nylon, träfanér kombineras respektlöst med spännande resultat.


OM RÖHSSKA MUSEETS NYFÖRVÄRV OCH SAMLINGAR

Röhsska koncentrar sina inköp på maximalt en miljon kronor per år till det tidstypiska och samtida. Dessutom finns ett fokus på verk av kvinnliga konstnärerer för att få en bättre balans i samlingarna. De flesta inköpen hamnar direkt i magasinen, men de kan ses i en katalog som utkommer varje år.

 

NORDISK UTBLICK : DANSKT GLAS

Det nordiska glaset är en mångsidig bukett av egensinnigt sökande. Med utgångspunkt i en utställning med Nordiskt tema presenterar vi i dtta nummer fem danskar i kommande nummer får vi se mer från samma utställning. Bilden till höger, glas av Susanne Joker Johnsen.