http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

4/12

4/12

"ABF-KERAMIK" I SIN PRYDNAD 

Keramiker Maria Boij är de tvära kastens och de viga luftsprångens keramiker. Allt hon gör bygger på idéer ur vilka udda figurer och egenartade sitationer växer fram. Vi träffade henne-ja,vad tror ni?-jo, naturligtvis i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik, Sveriges eldorado vad gäller konst och konsthantverk.

 

"DET ÄR SPÄNNANDE NÄR VÄRLDEN BLIR LITE SKEV"

Jennie McMillen är en textilkonstnär som gått från klarhet till klarhet. Hennes broderier har djupa bottnar men kännetecknas även av en inkännande kärlekt till konsten och livet. Ty visst är det så att det mörkaste mörka kan vändas till det ljusaste ljusa. Det hela hänger blott och bart på konstnärens förmåga.

 

SKÖNHET OCH GENERÖS VÄRME TILL LÄGSTA PRIS

Den svenska kakelugnen utvecklades i vedbristens tid i slutet av 1700-talet. Herrarna bakom denna snillrika och generösa värmekälla var general Fabian Wrede och arkitekt Carl Johan Cronstedt. Sedan ett antal år tillbaka har kakelugnen också blivit ett konstobjekt, kanske bäst representerat av Annika Svensson i Göteborg.

 

"I MINA CORPUSARBETEN KAN JAG TA UT SVÄNGARNA"

Josefine Davidsson, rutinerad ädelmetallsmed med ateljé närmast Stockholms hjärta, har i korthet skymtat förbi i ett tidigt nummer av Tidskriften Svenskt Konsthantverk. Så nu bestämde vi oss för att träffa henne personligen för att förhöra oss om henns bakgrund och visioner.

 

DET SOM INTE BLIR VACKERT ELLER FULT BLIR INTRESSANT

Anna Ulin är en gediget utbildad keramiker, både vad gäller teknik och konstnärskap. Hon gick på HDK på Torbjörn Kvasbö var nytillträdd professor där. Så det blev en legering av barnaårens kermikkurs och senare en grundkurs i kemi som ledde till det fullödigt skulpturala.