http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

4/11

4/11

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

VARDAGEN ÄR MEST INSPIERERANDE FÖR MIN DEL

En reportageresa bland Sveriges konsthantverkare är som barnaårens julaftnar. Man förväntar sig mycket och blir aldrig besvien. Så var det när vi i somras besökte smeden Svenolof Sundberg i storvik vars produktion delvis fanns att bese i ett annex till gårdshuset.

"TEKNIK KAN ALL ALLA LÄRA SIG. MEN KONSTEN..."

Den finländske glaskonstnären och industriformgivaren Vesa Varrela har sin bas i Tammerfors. Hans väg har gått från en slöjdlärarutbildning via University of industrial art i Helsingfors 1982, där han för sitt diplomarbete "Samuraivaser" kallades till Nuutajärvi glasbruk för att arbeta där.

"JAG SKULLE ALDRIG GÖRA ETT SMYCKE TILL EN ELEFANT"

Tobias Andersson gör dödskalleringar, som blivit omåttligt populära i vissa kretsar. Den första kom till år 2000 när han gick på HDK sedermera skulle det visa sig att få objekt inom smyckekonsten har förmågan att kommunicera med publiken som just dödskalleringar. Det hela ändade i en utmärkelse av den franska tidskriften Maison.

TUFTNING BLEV DEN STORA GREJEN FÖR MIG

Ett typiskt stildrag för textilaren Jonathan Josefsson är att han splittrar formerna och låter dem bli flexibla pusselbitar. Han har med åren utvecklat en mycket personlig stil. Hans mattor är aldrig fyrkantiga. Och han arbetar ofta med stora böljande former.