http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

3/11

3/11

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

STÅL OCH ULL I LJUV FÖRENING

I utkanten av Kilafors finns en stor byggnad som inrymmer ett gammalt ullspinneri, fullt utrustat med alla tänkbara maskiner och hjälpmedel. Här huserar sedan ett år tillbaka filtmakerskan Veronica Skytt och smeden Per Alneus. Vi tog en tur dit i början av juli.

"MAN MÅSTE ARBETA MYCKET FÖR ATT FÅ FRAM SIN PERSONLIGA KALLIGRAFI"

Martin Hansson skulpterar djur, vilket kunde tyckas vara den enklaste av vägar in i konsthantverket. Men i Martin Hanssons fall handlar det om ytterst subtila skapelser. Mest handlar det om fåglar, men en och annan kamel och ett och annat vårtsvin kan också slinka med. Bo Borg träffade honom i ateljén i Husaby (och ugglan uppe i hörnet är Martins.).

UTAN HANTVERK, INGEN KONST

Det kan ha varit 1994 vi träffade Hans Thomsson första gången. Det var på Klässbols linneväveri, och Hans Thomsson var då i färd med att på en gigantisk jacquardvävstol väva den 64 meter långa duk som var riksdagens gåva till kungaparet. Bo Borg fick en pratstund.

EN TIDSRESA I STORLEK 37

Med en nordisk mästerskapstitel i smide från norska Odda i bagaget återvände Therese Engdahl (f d Johansson) till sitt bröllop i Husaby på Kinnekulle, en historisk plats. Det var ju här som Olof Skötkonung lät döpa sig till den kristna läran omkring år 1000. Therese Engdahl är vår andra kvinnnliga smed med mästerbrev i smide. Först var Liss Annika Söderström.

HUR KAN MAN UNDGÅ ATT BLI FÖRÄLSKAD

Österbybruk norr om Uppsala ska nog helst upplevas under sommaren. Första gången vi var där hade vintern hunnit ta hand om den anrika bruksorten, en gång ägd av Gustav Vasa och familjerna De Besche och De Geer. I sormas var det dags igen, denna gång med keramiker Christina Larsson som mål.