http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

1/11

1/11

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

 

FINSTÄMD ESTETIK OCH GYLLNE SKRÄP

Ett tusenkonstnär och innovatör är han, Lars Torvaldsson. Han behärskar i stort sett alla tekniker inom metallkonst, från järnsmide till guldsmide, och rikedomen i hans produktion är tämligen enastående. Han underhåller sig också med ett vittförgrenat internationellt kontaktnät och tillbringar en tredjedel av året utanför Sveriges gränser.

 

VINST FÖR BÅDA SIDOR MED UTSTÄLLNINGEN "OVÄNTAT"

På Skövde konsthall visades nyligen utställningen "Oväntat" med aktuella verk av Frida Fjellman, Pia König och Mårten Medbo. Frida Fjellmans inkännande hundporträtt fascinerade liksom Pia Königs skickliga hantverk i skilda tekniker. Och Mårten Medbo lät sina gulliga små djur bli en murbräcka mot en idealiserad barndom.

 

MYSTIKEN, SJÄLEN OCH KARAKTäREN ÄR JU DET SOM ÄR KUL

En provokatör är han förvisso keramiker Frank Larsen. Det är få inom Gävleborgs läns etablissemang som klarat sig helskinnade. Som keramiker är hans inställning annorlunda. Se här ett tvärsnitt av hans produktion.

 

"ETT REP OM HALSEN GER EN SÄRSKILD SPÄNNING"

Silver blir förr eller senare svart. Gjuter man det blir det omedelbart svart. Och det är i denna svärta smyckekonstnär Jenny Klemming dväljs. Det råa uttrycket lockar henne. Det plerat insmickrande ställer hon sig kallsinning till. "Det finns likheter mellan en stubbe och en slipad sten, trots att den ena är en stympad överbliven rest och den andra är förädlad till överhögt värde", säger hon.

 

RÄNDERNA GÅR ALDRIG UR

För exakt tre år sedan hade vi en artikel om snyckekonstnär Mona Wallström. Där presenterades förutom smyckena ett antal objekt ur hennes serie Plywood palace, ett projekt som därefter varit Mona Wallströms ledsagare. Plywood palace är en fingerad plats helt och hållet byggd i plywood. Och nu har projektet tagit ett steg ytterligare.