http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

2/10

2/10

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

 

JAG BEFINNER MIG MITT MELLAN MODE OCH KONST

Pia Aleborg valde att gå sin egen väg inom smyckekonsten. Efter HDK och ett år på Central Saint Martin's school of art and design i London skakde hon av sig lite av det hon hade lärt sig och byggde en egen konstnärlig plattform, där hon söker nya, unika utgångspunkter för sitt arbete. En av dessa är chesterfieldsoffan, som transformerades till en serie broscher.

 

JAG HÅLLER NOG PÅ MED LERAN TILLS JAG STUPAR

I närmare fyrtio år har anne Junsjö varit yrkesverksam keramiker, i huvudsak med inriktning på högbränt bruksgods men även med skulpturala, rakubrända objekt på sin repertoar. Först vid sextio års ålder hade hon i höstas sin första separatutställning, på Kaolin i Stockholm.

 

ETT KONSTSMYCKE ÖKAR STÄNDIGT I VÄRDE

Smyckegalleriet Platina i Stockholm har från början varit inriktat på att visa samtida internationell smyckekonst av högsta klass. Verksamheten drogs i gång 1999 av Åsa Skogberg, Marie-Helen Bornhall och Sofia Björkman. Idag återstår Sofia Björkman som ägare. Vi tittade in end ag i slutet av mars.

 

EN SMÄLTA AV HATVERK OCH KÄNSLA

Henrik Allert är nog mest känd som bildkonstnär och keramiker. Men hans glasskulptur tillhör även den det bästa som skapas i vårt land. Henrik Allerts glas görs i Murano, där han med hjälp av mästaren Adriano Berengo överför sitt bild- och fromspråk i den heta smältan.

 

ESSENSEN AV DEN SKÖNASTE SKÖNA

Castello Hansen tillhör de internationellt mest kända nordiska smyckekonstnärerna. Han har sin utbildning från Ole Lynggaard och Royal College of art i London och har verkat som professor vid HDK och föreläsare på Konstfack. Han finns representerad på bland annat Victoria & Albert museum och Nationalmuseum. Kerstin Parker fick en pratstund.