http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

1/10

1/10

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

 

GULLIGA NALLARS SKRÄCKFYLLDA ESKAPADER

Först ville han bli kurkmakare. Men så blev det efter hand alltmer uttryck och mindre funktion. Nallarna tog småningom över och delade galleribesökarna i två läger: de som såg nallarna som symboler för konsthantverkets gullighet och de som uppfattade nallarnas existentiella budskap.

 

HANDARBETE KAN FÖRÄNDRA VÄRLDEN

Katarina Brieditis är en av hjärnorna bakom "Do redo",det redan smått legendariska projekt, som i början av 2000-talet satte saxar, stickor och virknålar i händerna på tusentals människor i och utanför Sverige.

 

ANAGAMA ÄR KERAMIKENS FORMEL 1

Vi vågar inte svära på det, ment roligen var Jan-Åke Andersson den som införde den urgamla japanska anagamatekniken i Sverige. Anagama bränning utförs med ved i en tunnelugn, där flygaskan fastnar på godset och skapar en rusticitet fjärmast från de insmickrande ytor vi mest förknippar med glaserad keramik.

 

ATT SLÅ HÅRT MED PRECISION KRÄVER MYCKEN ÖVNING

Jon Olofsson kom in på järnsmidet under ett par kortkurser. 1992 fick han en lärlingsplats, och efter två år satte han upp en egen smedja och har sedan dess försörjt sig som smed. I dag levererar han till ett trettiotal återförsäljare och undervisar även ibland.

 

MED ÅREN HAR JAG NOG TAGIT UT FORMERNA LITE MER...

Gunnel Skugghall är brukskeramiker med stark fäbless för skulptur. Hon är i grunden sjuksköterks och började ganska sent med keramiken. Hennes välkända tekannor bildar en formlig flora av färger, former och dekorer, alla dock utförda med hänsyn till god ergonomi.