http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

4/09

4/09

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

 

DEN SÄREGNA KÄNSLAN AV ETT VINTERRUM

Monica Edmondson är sprungen ur den samiska kulturen, vars dräkter ofta fått låna sina lysande färger till hennes glas. En favoritiserad form är kärlet, den omslutande mantelns och den jordiska gravitationens trygga sköte.

 

JAG KÄNNER MIG LERAN GANSKA TROGEN

Keramiker Mari Pårup tillhör Konstfacks 80-talstappning med namn som Elisabet Svensson, Lena Fredholm, Rigmor Roxner och Per Sundberg. Mari Pårup arbtar ofta i stort format för offentliga miljöer. Medborgarplatsens T-banestation i Stockholm och en utsmyckning i Hammarby sjöstad är ett par exempel.

 

ERUPTIVA FÄRGER OCH BÖLJANDE BAROCKA FORMER

Berit Johansson började sin bana silversmedslärling, gick på Konstfacks metallinje och arbetade även i Gunnar Cyréns silversmedja. Därefter var det glas. Hennes genombrott kom med ljuslyktan Nimbus som såldes i närmare 100 000 exemplar.

 

ÄR EN VAS ALLTiD EN VAS OCH EN SKÅL EN SKÅL?

Till synes arbetar keramiker Fredrik Persson med tunn- och tjockväggiga kärlformer. Men där finns också någonting bakom och inunder som han vill förmedla. Det handlar om människan som ett käril, om relationer, sociala normer och förutfattade meningar.

 

NÄR SLUTET MATERIEN EXISTERA?

Anna Atterling är silversmed, gediget utbildad och med ateljé på Södermalm i Stockholm. Hon vill helst titulera sig smyckesmed men har även icke obetydligt arbetat med corpus. Man kan kort beteckna henne som minimalist med särskild smak för urdjur och cirklar.