http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

3/09

3/2009

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

 

HUSVILLA SJÄLARS TRYGGA BONINGAR

Mia Tingvall väver bilder, från början rent naturalistiska, efter hand alltmer abstrakta men fortfarande med naturen som inspirationskälla. En viktig del av hennes produktion är gjord i dubbelvävsteknik, som tillåter upphämtning från underliggande varp, varmed intressanta effekter i form av schatteringar, reliefer och brytningar kan åstadkommas i den överliggande väven.

 

FORMSKÖN FUNKTION MED FOKUS PÅ GLASYR

I Enstaberga väster om Nyköping lever och arbetar keramiker J Ove Brandels, i grunden drejare men med glasyrstofferna som sina särskilda hjärteban. Hans keramik kan med ett ord beskrivas som själfull, sprungen som den är ur en kongenial känsla för form och färg.

 

FARVÄL, TEXTILIA. HOPPAS VI SES IGEN...

Textilia i Göteborg utvecklades under sin tre decennier långa tillvaro till en levande, för att inte säga vital institution av största betydelse för svensk textilkonst. Nu är Textilias saga all, och vår reporter Kerstin Parker summerar den lyckliga tiden.

 

HALMEN ÄR MIN KÄRLEK

När man från gallerister och återförsäljare får så många förfråganingar att hjärtat sviktar, hjärnan svindlar och knäna viker sig, då är man nog ganska bra. Textilaren Anna-Lena Ingemansson i Dals Långed brände kort efter sin examen på Stenebyskolan ut sig. Men efter en viloperiod är hon nu på väg igen. 

 

URDRUCKET MED MERVÄRDE

Återvunnet glas behöver inte vara grönt eller ens brunt. I ramnäs glashytta lyser blå, röda och gula färger mot hyttans vita väggar. Ljuset från de stora fönstren i den gamla verkstadslokalen förstärker färgerna. Hyttan drivs av Lena Måwe och Carl Ryd, båda utbildade vid glaskolan i Orrefors.

 

OM TINGENS TALAN...

Snart går vandringsutställningen "Tingens talan i teoriernas tid" in på sista varvet. Det sker på Sundsvalls museum i oktober och november. Det är en mycket omtalad utställning som även skapat mycken diskussion kring de olika begrepp som vidlåder konsten, konsthantverket och slöjden.