http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

2/09

2/09

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

 

BLOMKALKAR, BANANBAND OCH SKRUMPNA BÄR

Industriformgivare Ingrid Bärndal började sin konstnärliga bana med en lärlingsplats i Wolfgang Gessls ateljé, där hon dock mestadels arbetade med silvercorpus. Och kanske det är just där vi finner summan av Ingrid Bärndal: en silversemed som utvecklat sin kunskap om corpus i indutrins tjänst och låtit detta sublimeras i suverän smyckekonst.

 

BAUHAUS I STORT, HUNDERTWASSER I SMÅTT

Ganska sent fann Anna Wennerstrand sitt konstnärliga kall, mosaiken. Vägen dit hade gått via grafik, måleri och pedagogiskt arbete. Det var på 90-talet hon kom i kontakt med keramiken, ett medium som ledde henne in på vägar så fjärran. Utmärkt svensk form man kan tänka sig. Det blev kaskader av mustiga uttryck i starka, kontrasterande färger, blixtrande ornamentik och organiskt intrikata former.

 

NÅGON SOM VET VAR NORRA AGNEGATAN LIGGER?

Gruppen Lod bildades 1999 av sex studenter vid Konstfacks linje för metallformgivningen. Lods medlemmar arbetar över ett brett spektrum med både smycken och corpus, konceptuellt och bruksorienterat, ibland till och med konstruktivistiskt.

 

UNG SVENSK SMYCKEKONST PÅ NÄÄS

Efter bara några års verksamhet har Nääs Konsthantverk lyckats profilera sig som en av de viktigaste konsthantverksscenerna i Sverige. Under april månad inventerades ung svensk smyckekonst med elever från HDK i Göteborg i en magnifik utställning i Nääs slotts projektrum.

 

ULLIGA, KRULLIGA MUDDAR....

Textil som smyckematerial är någonting ganska nytt, fastän redan Madame de Pompadour lär ha låtit smycka sina hattar med diamantströdda sidenrosetter. Havtannat sekel senare började Tiffany göra armband i svart sammet med snörningar av guldinfattade diamanter. Och i dag griper textilen allt vidare sig kring i smyckekonsten. Theresa Widjeskog har redan hunnit en god bit på väg.