http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

1/09

1/09

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

 

MED NÅL OCH TRÅD FÖR EN BÄTTRE VÄRLD

Säg "Täcklebo broderiakademi" och envar tänker genast på dess grundare Elsa Agélii, vars gärning som konstnär och medmänniska dock är mer omfattnade än så hennes engagemang för människor och miljö fört henne till fjärran länder.

 

SÅ LOGISKT ZOOLOGISKT...

Ovanligt nog för sin tid arbetar nyexaminerade August Sörenson utgående från den keramiska traditionen, dock med reservation för dess basala brukstanke, som han i stället valt att skärskåda och kommentera.

 

KERAMISKA BACKANALER I VITA NÄTTER

Att vit porslinslera äger förmåga att framäva ett konstverks form och budskap var något som Christoffer Vicini upptäckte tidigt. I hans minutiöst utmejslade och oerhört komplexa skulpturer ömsom göms, ömsom uppenbaras sanningar, myter, fruktan och önskningar.

 

KONST KAN VARA BARA DET SOM BLIR KVAR

Efter några års karvande i täljsten gick Ulf Johnsson en grund- och fortsättningskurs i stenskulptering på Konstnärernas kollektiverkstad i Bohuslän. Detta skulle visa sig vara nyckeln som upplät hans medfödda känsla för form tillika makalösa förmåga att uttrycka sig i tredimensionella bilder.

 

SE DET VAR EN RIKTIG NÄÄSBRÄNNA.....

I höstas samlades tolv kermaiker från fem länder för att på Nääs slottsegendom i Floda tillsammans med studenter från HDK delta i ett keramiksymposium med föreläsningar, demonstrationer och en utställning. Symposiet avslutades med en bränning i en tunnelugn efter gammal japansk modell , en anagamaugn.