http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

1/08

Ur Innehållet 1/08

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

 

EN RÖJARE FRÅN ARVIDSJAUR

Via Markusmyren i Arvidsjaur, Sunderby folkhögskola i Luleå och HDK:S metallinje i Göteborg famnade skogsarbetardottern Mona Wallström världen med sin smyckekonst. Henns väg som smyckekonstnär liknar ingen annans.

 

VINDLINGAR OCH HÅLRUM

Eva Hilds tunna, mjukt vindlande former i vitt stengods ledde till ett ovanligt snabbt genombrott, som resulterade i en rad prestigefulla utställningar och utmärkelser och stor medieuppmärksamhet både i Sverige och utomlands..

 

JAG HAR TAGIT DE FÖRSTA STEGEN OCH VILL GÅ VIDARE

Eva Ullberg tilllhör pionjärerna i den svenska stdudioglasrörelsen. Hennes unika glasobjekt och nyttoglas är sköna som liljorna på marken. Ändå ingår attributet "vacker" inte i hennes vokalbulär. Jag tänker inte 'vackert' utan ser bata till att jag får fram rätt oro eller harmoni.

 

JAG VILL FÖRMEDLA KÄNSLAN AV ATT GLAS ÄR MJUKT

Annette Alsiös glas har rondör, organisk logik och djärv kolorit men också en klarhet, fantasi och formell disciplin. Efter två år utan ugn har hon nu åter börjat blåsa inför sitt 20-årsjubileum som glaskonstnär.

 

LITE SOM ATT UPPTÄCKA PENCILLINET

Louise Olsson från Grums är en av de många vagabonderna i det unga svenska studioglaset. Hon när inga planer på en egen hytta och arbetar med helt andra mål och medel än vad man gjort i det numer traditionella studioglaset.

 

APPROPÅ VIRKNING 1

Knyppling är hemslöjd, virkning tidsfördriv. Så tyckte man i föreningen för Svensk hemslöjd när den bildades 1899. Tur alltså för virkningen att poeten och skulpturen Leif Holmstrand slog sig på denna kinkiga disciplin.