http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

3/07

Ur Innehållet 07/03

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens butiker.

 

EN LYCKLIG ACKLAMATION TILL LIVETS GÅVA

Eva Bengtssons keramik är målerisk men också skulptural, musikalisk, poetisk. I ett lyckligt famntag omsluter hennes konst all konst.

 

IKLÄDNADER, SVÄVANDE KÅLAR, BITSKA TRÅDAR

Textilaren Ulla Carlsson gjorde till Kulturhuvudstadsprojektet "Prakturnor i parken en bitsk jätteurna av taggtråd". Med sina halmbandsskålar och inglasade installationer betitlade "inklädnader" har hon nu vandrat varvet runt.

 

RAKU UTAN GRÄNSER

Offentligt arbetar keramiker Lena Andersson påfallnade ofta kompositionellt med mindre delar, som sammansatta bildar större utsmyckningar, senast manifesterat i 23 blommade lyktstolpar i Järvsö.

 

NÄÄS - EN KVALITETSMOTOR VID E20

Sedan mer än tio år tillbaka är Nääs slottspark ett begrepp för vedbrännande keramiker från närr och fjärran, och för fem år sedan grundades här Nääs konsthantverk med målet att marknadsföra svenskt kvalitetskonsthantverk.

 

FRAGMENT FRÅN EN ANNAN TID

Glaskonstnär Lena Nilsson var med om att gruna Nääs konsthantverk 2002 och har sedan dess haft sin ateljé inom godsets hägn. Hon arbetar så gott som uteslutande med "fusing" teknik och paté de verre.

 

KULTURKALAS I REGN OCH RUSK

Vädret till trots gjorde årets upplaga av Konsthantverkscentrums marknad på Kronhusets gård i Göteborg som vanligt succé med förstklassigt konsthantverk och många besökare.

 

NY SVENSK SCEN FÖR KONSTHANTVERKET

Till för en tid sedan hade svenska och utländska konsthantverkare få möjligheter att i större sammanhang visa upp sig i Sverige. Rackstadsmuseet i Arvika har varit en föregångare, Rörstrandsfabrikens gamla lokaler i Lidköping en efterföljare, och nu kommer Gustavsberg med sin nya konsthall.

 

DET ÄR ALLTJÄMT SOM DET VAR ATT GÅ LÄNGS STRANDEN

På Dalslands museum visades i somras en utställning av samtida Svenskt Konsthantverk. Avsikten med den var som vanligt att fjärma konsthantverkets deciderade mission att framställa konstfullt formade bruksföremål till förmån för opraktiska nonsensobjekt ofta utan att de skulpturala kvaliteter de tillskrivs.