http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

1/06

Ur innehållet nummer 1 2006

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens utställningar

 

SANDEN GLASETS HUD

Gun Lindblads glasskulpturer är i uttrycket massiva, omedelbara, ekonomiskt hophållna. Ofta ingår ellipsen som bärande element eller som komponent, återkommande i frökapselartat slutna och öppna, omslutande former.

 

INGENJÖRSKONST OCH NORDISKA JUVELER

Trosa stad är hemvist för guld/silversmedsparet Glenn Roll och Maria Elmqvist. Glenn Roll beskriver sin egen konst som torrt och tråkigt konstruktivistisk och hustruns som nyfiket lekfullt. Maria Elmqvist anser sig vara lite hit och dit medan makens kost karakteriseras som konsekvent.

 

KERAMIKEN SOM BILDYTA

Tecknandet ligger keramiker Gunilla Sundström närmare än någon annan konstdisciplin. Och till tecknandet länkar förståelsen för rummet och formen som grundförutsättningarna för hennes dekorer, utförda med skira linjer på grov skulpturlera.

 

EN KLAR RÖST I KOMMERSENS TID

Traditionell slöjd som ett fullödigt konstnärligt uttrycksmedel är Anna Sjöns Nilssons signum. Med halm, textil, papper och äggskal skapar hon uttryck som ställer de existentiella frågorna på sin spets.

 

KREATIVT ÅTERBRUK

I mars anordnades i Eskilstuna en utställning av spillmaterial återbrukade i frorm av olika konstföremål. Lämpligt nog var utställningen inhyst i en gammal industribyggnad som även den fick nytt liv.

 

SKAPANDETS UPPBYGGELIGA TRYGGHET

Det var den tyska handarbetslärarinnan Hertha Olivets förtjänst att Carl Malmstens projekt Nyckelviksskolan i Nacka inte dog i brist på pengar. I sin källare på Lindingön samlade hon 1955 åtta ungdomar, som kom att bli skolans första årskull.