http://svensktkonsthantverk.mamutweb.com

2/05

Ur innehållet nummer 2/2005

UTVALT

Aktuellt urval från utställningar och kooperativens utställningar

 

TILLSAMMANS KAN MAN FLYTTA BERG

Det var först efter många trevande försök och otaliga möten som glas- och keramikgruppen Blås&Knåda kunde bildas. I år firar kooperatörerna vid Hornsgatan 30-års jubliemum.

 

AVANTGARDE

Lite glas och keramik och mycken textil var summan av Konstfacks vårutställning, som i år för första gången ägde rum i de nya lokalerna vid Telefonplan.

 

NÄR JAG VILL HA ROLIGT GÖR JAG TEKANNOR

Karin Nyströms tekannor är utmärkta exempel på att även bruksföremål kan utformas på ett konstnärligt fullödigt sätt. Utgångspunkterna är sfären och cylindern, och de lätt skulpterade kropparnas former.

 

KONSTRUKTION BLIR FORM

När Gunilla Boestad för tjugo år sedan skulle välja yrkesbana, tänkte hon sig ett liv som arkitekt. Men efter två år på teknisk högskola sadlade hon om och utbildade sig til snickare. I dag är hon verksam i Norrlia strax norr om Bjuråker, där hon tillverkar stora möbler och smärre objekt i en personligt modernistisk allmogestil.

 

EN SKÄRGÅRDSFLÖRT I STORSTADEN

På stora Fjäderholmen i Lilla Värtans södra del har ett tiotal konstnärer och hantverkare sina sommarverkstäder och butiker. På knappt en halvtimme tar man sig dit från Slussen, Nybrokajen eller Strandvägen i Stockholm.

 

EXCENTRISKT SKÖNA FORMER

Vi har träffat silversmed Mats Eskils, vars spirituella kannor och läckra smycken tillhör det bästa i dagens svenska silversmide.

 

OCH GLASET NEG FÖR NYMÅNEN

Fram till studioglasrörelsens genombrott på 70-talet var svenskt konstglas snynonymt med den vara som framställdes på bruken. På kontinenten var det konstnärerna som räddat glasbruken från att bli enbart fabriker för kopiering av gammalt konstglas. Och i Sverige gjorde Simon Gates och Edward Halds praktfulla vaser och skålar Orrefors världsberömt.

 

UTANFÖR ÄMNET

Benknäckandet ljusa sidor